Bloggen maakt schuld

Arjan JonkerWebteksten15 Comments

“Arjan, gaat het wel goed met je?”

“Klopt het dat wij geen nieuwsbrief meer van jou ontvangen? Ben je daarmee gestopt?”

“Waarom blog je niet meer?”

“Komt je nieuwsbrief nog ‘s?”

Etc.

Voeding voor mijn schuldgevoel.

Laat me vooral NIET met rust

Blijf het vragen. Blijf me pushen. Blijf bij me, o lezers!

Want ik weet dat ik jullie in de steek laat. Maar weet dat ik het altijd weer goedmaak. Vroeg of laat komt dat nieuwe blogartikel weer.

Sterker nog: meerdere blogs staan in de steigers. Ik moet ze alleen nog goed uitwerken.

Maar de laatste maanden?

De drukte is nog nooit zo groot geweest

Het kantelpunt kwam in november.

Sinds die maand heb ik oprecht geen ruimte gevonden om een nieuw artikel te schrijven. Laat staan een oud artikel te updaten. Laat staan een nieuw vlog op te nemen.

Klopt een opdrachtgever nu bij me aan?

Dan moet hij/zij wachten tot juni.

Luxeprobleem, hoor. Ik klaag niet. Volgende maand start onze verbouwing. De extra omzet is meer dan welkom…

(Het bewijst ook maar weer eens hoe belangrijk bloggen en profileren is: sinds ik er in 2013 mee begon, hoef ik me niet meer druk te maken over acquisitie. (Maar doe ik natuurlijk wel, zelfs nu nog. Aard van het zzp-beestje. ;-) )

En boven (nóg meer) werk en – ja – óók boven mijn blog verkies ik mijn gezin. (Heel eerlijk? Tegen deze gouden regel zondigde ik al te vaak de afgelopen maanden.)

Dus mijn blog?

Braakliggend terrein, inmiddels. Een woordeloze woestenij. Op websites niets zo mismoedig makend als een verwaarloosde blogpagina. (Behalve een verwaarloosde nieuwspagina. Afijn.)

Het zit me dan ook niet lekker. Ieder week die ik oversla, groeit mijn ongemak. En zo hoort het ook. Bloggen maakt schuld. Immers:

Als je een lezerspubliek aan je gebonden hebt, heb je ook verantwoordelijkheden. Nee, niemand slaat mijn hoofd eraf. Maar toen jij je op mijn nieuwsbrief abonneerde, deed ik je een belofte: om je regelmatig van mijn tips en inzichten te voorzien.

So don’t give up on me

De drukte heeft deels ook te maken met mijn belabberde planvaardigheden. Die heb ik aangescherpt. De komende maanden wordt het rustiger. Als het goed is.

En de kunst van ‘nee’ verkopen versta ik ook steeds beter. (Heeft iemand hier toevallig nog een verdienmodel voor op de plank liggen…?)

In de ruimte die straks vrijkomt pas jij – mijn geacht lezerspubliek – als gegoten.

Tot (zo) snel (mogelijk).

Jouw toegewijde blogger.

15 Comments on “Bloggen maakt schuld”

 1. Her-fucking-kenbaar. Op zoveel vlakken Arjan, dat het niet meer geloofwaardig is:

  – Drukte
  – Mede veroorzaakt door bloggen
  – Voorlopig geen tijd voor nieuwe klanten

  Maar eh… heb jij nog geen VA dan? Een aanrader hoor! Mijn VA helpt mij met belangrijke beslissingen, contact met (potentiële) klanten én zit mij achter mijn reet aan wat betreft blogs. En pakt de nieuwsbrief voor mij op. Want daar ga ik nu eindelijk ook maar eens mee beginnen.

  Ik wens jou een VA toe. Echt.

  En nog meer omzet. Dat gun ik al mijn freelance/zzp-collega’s. In ieder vakgebied.

     1. Dat ligt aan jouw situatie en wat je kunt uitbesteden Edward. Dat kan van beheer van sociale media en mail tot planning en coördinatie. Ik had in eerste instantie in gedachte dat mijn VA de sociale media zou overnemen van mij. Toen bleek dat ik meer zou hebben aan helpen plannen, coördinatie van klussen die ik met andere zelfstandigen oppak, zodat ik daar geen omkijken meer naar heb én zelfs strategisch meedenken over mijn bedrijf.

      Ik vind mijn VA werkelijk goud waard. Je zult wel echt iemand moeten vinden die bij jou past. Anders gaat het niet werken.

     2. Ik ook niet, tot eind 2016. Toen ontdekte ik dat ik wel dingen moest gaan uitbesteden. Je kunt beter werk overlaten aan een VA die een paar tientjes per uur minder kost dan jij, dan zelf die kostbare uren inzetten waarin jij juist ook geld kunt verdienen… ;-)

      Afijn, een goede VA zal jou aanvoelen en aanvullen, daar draait het om. Bij de een zal dat betekenen dat ze de website, nieuwsbrief en sociale media bijhoudt, bij de ander dat ze de facturatie en administratie verzorgt en bij weer een ander schrijft en plaatst ze de blogs. Het kan allemaal.

 2. Te herkenbaar helaas zoals anderen ook zeggen. Maar moedig dat je dit weer hebt opgepakt en duidelijkheid valt altijd te prijzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *