Webtekst-do: 3 websites gaan op voor hun bandexamen

Arjan JonkerLeesbaarheid, SEO, Webteksten7 Comments

2 weken geleden introduceerde ik mijn nieuwe beoordelingssysteem voor websites: webtekst-do. Ik vroeg jullie je website op te geven voor een heus bandexamen.

De eerste 3 dappere inzenders komen in dit artikel aan bod: welke band webtekst-do verdienen zij? Oftewel: hoe goed zijn deze 3 websites bestand tegen klant-fu?

Vooraf: mijn beoordelingen in dit artikel zijn louter bedoeld als positieve feedback. Géén kritiek, en niet bedoeld om wie dan ook onderuit te halen of voor gek te zetten.

De websites moeten zich tegen 5 aanvallen van potentiële klanten verdedigen:

 1. Aanval: ‘Besta jij eigenlijk wel?’
  Verdediging: Vindbaarheid (SEO)
 2. Aanval: ‘Heb jij wel wat ik nodig heb?’
  Verdediging: Duidelijkheid
 3. Aanval: ‘Hoezo zou ik bij jóu kopen?’
  Verdediging: Argumentatie
 4. Aanval: ‘Waarom zou ik geloven wat jij beweert?’
  Verdediging: Onderbouwing
 5. Aanval: ‘Jouw website ga ik écht niet lezen.’
  Verdediging: Leesbaarheid & originaliteit

Per aanval kunnen de websites maximaal 1 punt verdienen. Ik kan ook halve punten geven. Aan het einde tel ik de punten bij elkaar op, en dat is de kleur band die zij verdienen. Dit is het scoresysteem:

 • 0 punten = witte band
 • 1 punt = gele band (beginner)
 • 2 punten = groene band
 • 3 punten = blauwe band (gevorderde)
 • 4 punten = rode band
 • 5 punten = zwarte band (meester)

Scoort een website een halve punt? Dan krijgen zij een ‘halve’ band. Dus 3,5 punt = half-rode band.

(Dit is een vereenvoudigde versie van mijn webtekst-do-systeem. Anders zou dit blog té uitgebreid worden.)

Websites gereed? Goed dan. Hier gaan we!

Laat weten wat jullie denken!

Is webtekst-do een duidelijk systeem om de kwaliteit van websites te beoordelen? Natuurlijk moet ik het nog verder, tot in detail, uitwerken. Daarna wil ik met name mijn cursussen er volledig op inrichten.

Zelf ben ik er blij mee; je webteksten verbeteren wordt zo een soort spel, een game. Hoe beter je het doet, hoe hoger je ‘level’. Maar dat ben ik:

Ben benieuwd naar júllie feedback! :-)

7 Comments on “Webtekst-do: 3 websites gaan op voor hun bandexamen”

 1. Hoehaaaa, de groene band in webtekt-do. Maar het kan beter. We hebben goede feedback gekregen Arjan, en daar gaan we mee aan de slag. We willen toch naar die zwarte band hé :-) Bedankt voor je beoordeling!

 2. Over Ypsilon: voor een ggz-website is dit een ongewoon heldere site, vergis je niet. En goddank, goddank zijn ze eindelijk afgestapt van de term schizofrenie (hoewel ik hem op pagina 2 wel weer zie staan) en gebruiken ze kwetsbaarheid voor psychoses. Dat mag klinken als een eufemisme of wollig taalgebruik, Arjan, maar het is de nieuwe benaming voor het ouderwetse, stigmatiserende en onjuiste ‘schizofrenie’ – want sommige mensen hebben niet meer en niet minder dan dat: ze zijn veel gevoeliger voor psychoses dan de gemiddelde Nederlander. Twee nachten slecht slapen en het kan al raak zijn.

  Dus ik ben razend enthousiast over de homepage van nu – vooral omdat ze ook de term herstel durven te gebruiken in de navbar. Je hebt geen idee wat een verandering dat is.

  Dat moest ik even kwijt. Ik heb de rest van de site niet bekeken. Tot voor kort stond er nog steeds een boel wanhoopsvoorlichting op, die ouders op het verkeerde been zette. Ik hoop dat dat ook is verdwenen – de onzin dat elke psychose je intelligentie verder doet afnemen enz enz. Maar ik kan het niet opbrengen om er veel verder naar te kijken. Ik ben gewoon gelukkig dat er veel veranderd lijkt.

  Heeft weinig met jouw beoordeling te maken en alles met mijn persoonlijke belangstelling. Ik hoop dat zullie van Ypsilon het lezen: ga zo door, mensen.

  1. Eens dat de formulering ‘zorg aan uw naaste kan beter’ defensief is. We zetten ons in voor een betere zorg voor uw naaste > op die andere pagina die je aanhaalt geven ze veel beter aan wat ze concreet doen. Raar dat dat naast elkaar bestaat, hè.

   1. Dank voor je uitgebreide reactie, Kitty. Ik heb er inderdaad alleen ‘vluchtig’ met een niet-ervaringsdeskundig oog naar gekeken. Dus jouw aanvulling is heel waardevol.

    Ik ga Heleen Schonau van Ypsilon, die de website voor de beoordeling opgaf, even laten weten dat ze je reactie moet lezen. (En dat het artikel überhaupt online staat; ik heb nog geen reactie van haar. ;-)

    1. Snap ik. Dat kun je alleen als je het al hebt meegemaakt. Of als je je er echt in verdiept, zoals je bij een copywiting opdracht uiteraard zou doen – dit blog is een snelle scan. Niettemin komt er heel wat uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *