23 conversie-killende webtekstblunders

Arjan JonkerWebtekstblunders4 Comments

In 2014 publiceerde ik 2 artikelen met veelgemaakte webtekstblunders. In dit artikel heb ik ze alle 23 samengebundeld (en ietwat geactualiseerd). Mede met dank aan alle inzenders van tóen.

Welke maak jij zelf?

Allereerst: wat is een webtekstblunder?

 • Uitgeholde cliché’s en nietszeggende slogans die geen enkele emotie raken bij je lezer
 • Open deuren die keer op keer onnodig opnieuw ingetrapt worden
 • Ongebruiksvriendelijke teksten die het je bezoeker ongemakkelijk maken

Kortom: teksten die geen enkel effect sorteren bij je doelgroep. Die zorgen dat ze onverrichter zake je website verlaten. Kortom: teksten die je direct van je website moet trekken.

(O, en als je denkt dat ik hier iemand voor schut wil zetten: een aantal maakte ik voorheen zelf ook. Ze zijn ter vermaeck, zéker. Maar vooral ter leringh.)

Komen ze:*

* Klik op een blunder voor toelichting en voorbeelden.

Welke heb ik gemist?

Aan welke teksten erger JIJ je het meest op internet, die je hier nog niet tegenkomt?

Laat ze hieronder achter, in een reactie. :-)

4 Comments on “23 conversie-killende webtekstblunders”

 1. Jij bent zooo grappig met je commentaren eronder!

  Ik beken: ik had – een weliswaar iets creatievere variant van – versie 3 in gebruik. Waar ik al niet tevreden over was, maar soms ontbreekt het je even aan inspiratie en blijft het er daarna bij.

  Ik heb dat zinsdeel er nu uitgehaald en vervangen door iets beters :-)

  Nog een webtekstblunder die ik vaak tegenkom: het gebruik van de combinatie ‘vrijblijvende’ en ‘offerte’. Halloooo, een offerte is áltijd vrijblijvend!!!

  Da’s net zoiets als mensen die een antwoordapparaat hebben (ja, ze zijn er nog steeds) en dan een boodschap hebben als ‘Dit is het automatische antwoordapparaat van xxx’ (deze week nog gehoord)…

  1. Haha! Dank voor je reactie, Dirkje. Ik moet vooral lachen omdat ik zélf ook de constructie ‘vrijblijvende offerte’ gebruik. XD

   En die blijf ik gebruiken: het is volgens mij namelijk NIET vanzelfsprekend dat een offerte vrijblijvend is. Bezoekers vragen zich af: als ik een offerte aanvraag, zit ik dan al ergens aan vast? Als ze dat magische woordje ‘vrijblijvend’ niet tegenkomen, kan er twijfel ontstaan.

   Jij hebt duidelijk die reserve níet. ;-)

 2. Geweldig artikel! Ik heb je via je contactformulier een hele leuke gemaild. Wel leuk is dan dat er een mededeling verschijnt, vandaag, 19 september, dat je van 1 tot 31 augustus vakantie viert, en na 1 september snel zult reageren. Is dat nr 24? Zorg dat je teksten actueel zijn……

  1. Argh! Toch weer iets vergeten aan te passen na mijn vakantie. Gebeurt ieder jaar… ;-)

   Bedankt voor het laten weten, Ton!

   En natuurlijk bedankt voor je compliment én je bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *