Het hart van je marketing moet wel klóppen (De 3 meestgemaakte fouten bij websites)
Je website is het absolute hart van je marketing. Offline, online: álle pijlen van je reclame-uitingen wijzen naar je website. Daar komen ál je potentiële klanten vroeg of laat terecht. Het is de plek waar je ze moet overtuigen bij jou klant te worden, en nergens anders. Als het op je website niet gebeurt, gebeurt het nergens.
Dat is mijn stellige overtuiging: een hart moet kloppen.
Helaas kloppen de meeste websites niet. De meeste zijn zo dood als een pier, behalve wanneer de ondernemer iedere 3 á 4 jaar besluit de defibrillator erop te zetten om ‘m éven weer nieuw leven in te blazen…om de website vervolgens weer jaren te negeren.
Flatline. Túúúúúúúút.
Zo ziet het cardiogram van de gemiddelde website eruit:

Cardiogram…ook van jouw website?
Ga jij ook zo om met je website:
- Na jaren van verwaarlozing denkt de ondernemer: ‘Hé, die website is toch wel écht verouderd nu. Die ziet er niet modern uit. Tijd voor een nieuwe!’
- Er wordt een webbouwer gebeld, en die mag met een nieuw voorstel, een nieuw ‘design’ komen. Over content (webteksten voorop) wordt niet of nauwelijks nagedacht.
- Het hele bedrijf is in rep en roer: weken wordt er gesteggeld over de nieuwe website. Pietje wil het zus. Anne wil het zo. Compromissen leiden uiteindelijk tot een ontwerp waar iedereen mee kan leven.
- De website wordt opgeleverd. Iedereen blij en trots. Hieperdepiep, taart en champagne. Relaties worden op de hoogte gesteld: ‘Wij hebben een nieuwe website!’ Veel nietszeggende complimenten zijn het gevolg. Iedereen denkt: dat hebben we goed gedaan.
- Na de lancering is de aandacht voor de website direct weer verdwenen. Levert het iets op? Was het de investering waard? Niemand weet het, en niemand kijkt er meer naar om…
- …totdat na jaren van verwaarlozing het bedrijf denkt: ‘Hé, die website is toch wel écht verouderd nu. Die ziet er niet modern uit. Tijd voor een nieuwe!’
Herkenbaar?
Telkens worden dezelfde 3 fouten gemaakt:
- De ondernemer maakt de website die híj wil. Niet de website die de bezóeker wil
- Na oplevering wordt er niet gemeten: wat levert de website op? Wat doen bezoekers op de website? Vinden die wat ze zoeken? Nemen die dankzij de website contact op? Is er interactie?
- Wanneer besloten wordt tot een nieuwe website wordt niet voortgebouwd op de huidige, maar begint men weer vanaf nul. Oftewel: er wordt wéér een website gebouwd gebaseerd op helemaal niets, behalve op wat het bedrijf zelf denkt dat er op moet staan (zie de eerstgenoemde fout in dit rijtje)
Deze manier van omgaan met websites moet stoppen
Alleen dan kunnen we beginnen met bouwen aan een waardevolle website:
- Een website gemaakt voor de bezoeker, afgestemd op zíjn wensen en behoeften
- Een website die dankzij deskundige meting en analyse constant wordt verbeterd
Dat levert niet alleen meer klanten op, maar heeft ook een ander prachtig gevolg:
Je hoeft nooit meer na te denken, laat staan investeren in een nieuwe website
Als je een website hebt die klopt, die lééft, waar bezoekers vinden wat ze zoeken en verleid worden, heb je nooit meer een nieuwe nodig. Je bent constant bezig met kleine verbeteringen, op basis van de resultaten.
Misschien dat je ooit nog eens de layout verandert. Of de structuur. Maar dat doe je dan niet omdat je website zogenaamd verouderd is, maar omdat je wéét dat je website dan nóg beter aansluit op wat bezoekers willen.
Pas dán investeer je gericht, pas dan levert je website Return On Investment op
En kan of wil je dit allemaal niet zelf doen? Of in ieder geval niet helemaal zelf? Schakel dan professionals in die je hierbij kunnen helpen: goede webbouwers, een SEO-tekstschrijver die weet wat ‘ie doet. Het kost je geld, ja. Maar als het goed is levert het (veel) méér op!
Dat is mijn filosofie over hoe je met je website om moet gaan. Ik ben benieuwd: wie heeft hier ervaring mee, met de oude óf de hier voorgestelde nieuwe manier, en kan meepraten?
Je #website is het hart van je marketing. Dan moet het wel klóppen. Helaas; de meeste zijn zo dood als een pier… http://t.co/JqYKJ6utMe
Prachtig! Leest makkelijk weg. Ik herken het Arjan. We maken het bijna wekelijks mee. Zoals eerder deze week aangegeven: we moeten binnenkort maar eens een bak koffie drinken. We zitten letterlijk om de hoek. Ik wens je alvast een goed weekend, tot binnenkort?
Laten we dat zéker doen, Bart! Wil jij per mail een datum voorstellen? :-)
Je hebt gelijk, ik heb om die reden een link naar een verkoopadres op mijn website verwijderd omdat ik niet wil dat geinteresseerden in mijn producten doorverwezen worden naar een site die niets te bieden heeft of er gewoon slecht en saai uitziet.
Verder is t zoeken naar balans tussen functionaliteit en identiteit wat mijn eigen site betreft. De focus ligt nu nog vn op identiteit.Er wordt aan gewerkt ;)
Haha! Succes, Pepa. Het vergt ook werk, en tijd. En dat laatste is nu precies iets waar ondernemers structureel te kort van hebben.
RT @arjan_jonker: Je #website is het hart van je marketing. Dan moet het wel klóppen. Helaas; de meeste zijn zo dood als een pier… http:/…
Sja. Geen speld tussen te krijgen!
Zelfs jij niet?! ;-)
Na jaren van verwaarlozing denkt de ondernemer: ‘Hé, die website is toch wel écht verouderd nu. @arjan_jonker http://t.co/KW5Vu5XecA
RT @arjan_jonker: Je #website is het hart van je marketing. Dan moet het wel klóppen. Helaas; de meeste zijn zo dood als een pier… http:/…
ZOÓÓ herkenbaar, zeker al 10 keer meegemaakt. Vooral die compromissen en uiteindelijk is het resultaat vooral wie de beste lobby-ist is ;-) ….. Hoe groter het bedrijf is hoe ingewikkelder.
Precies. Bij grote bedrijven zou één persoon de beslissingen moeten nemen, niet op basis van wat iedereen wil, maar op basis van kennis van online marketing. Helaas, de meeste bedrijven hebben geen idee waar ze mee bezig zijn…