Waarom ik nies, jij nicht
Dit artikel is NIET homo-onvriendelijk. Het gaat over hoe je meer klanten kunt krijgen. Lees maar eens:
Businesscoach Laura Babeliowsky (helpt je minimaal 100.000 euro per jaar te verdienen) stuurde me ooit een nieuwsbrief. Ooit = ergens in 2007.
Titel van de nieuwsbrief: āKies je niche voor de meeste kans op succes.ā
Een heel goed advies. Waar ik een paar maanden geleden eindelijk naar luisterde.
Niche: āspecifieke, kleine sector waarin producten of diensten worden geproduceerd en afgezetā Bron.
Mijn niche is dus: webteksten. Mijn niche-doelgroep: ondernemers die na talloze nutteloze investeringen in waardeloze websites eindelijk eens klanten willen krijgen door internet.
Dat is duidelijk. Niet alleen voor mij; vooral voor de buitenwereld. Sinds mijn keuze komen er veel meer klanten op me af die webteksten willen. Veel meer dan toen wanneer ik me nog gƩƩn SEO-tekstschrijver noemde.
In die nieuwsbrief van 2007 schreef Laura Babeliowsky ook het volgende:
āAls je nicht, nemen je kansen toe omdat je je in je boodschap veel specifieker kunt richten op het vraagstuk van de klant.ā
Haar nieuwsbrief was ook niet homo-onvriendelijk. Onbedoeld wƩl erg lachwekkend.
āNichenā als werkwoord. Dat werkt dus niet.
- In gesproken taal betekenisverwarrend (āHĆ© Tom, ik niche!ā āGezondheid!ā).
- In geschreven taal potentieel beledigend (āGoed bezig, Herman! Jij nicht!ā).
Toentertijd heb ik hierover nog gecorrespondeerd met Laura. Ze kon er ook om lachen. Maar het artikel zwerft nog steeds rond op haar site. Hardleersā¦
Maar nu weet jij het ook, dus: kies je niche. Daarmee bereik je meer klanten. En maak je mijn werk ook stukken makkelijker. Want: als je een niche kiest, ben je meestal automatisch onderscheidend! Hoef ik niet allerlei slimme trucs te bedenken om je op te laten vallen. ;)
Voor de volledigheid nog even alle vervoegingen van het werkwoorden ānichenā (mocht je, tegen mijn superieure neerlandicus-autoriteitsstatus in, het tĆ³ch als werkwoord willen gebruiken):
- ik niche / ik nichte
- jij nicht / jij nichtte
- hij nicht / hij nichtte
- wij nichen wij nichten
- wij hebben genicht
hoi Arjan,
Goed dat je bent gaan nichen! Het blijft essentieel, wat iedereen er ook over zegt.
Wat betreft het gebruik van “nichen” als werkwoord: het ziet er raar uit als je het schrijft, maar iedereen die met “nichen” bezig is, gaat dit doen, het is niet tegen te houden. Als neerlandicus weet je toch dat taal voortdurend verandert, gewoon omdat de wereld zelf ook verandert?
Affijn, maakt niet uit, veel succes!
Haha! Ik ben ook helemaal niet tegen taalverandering. Integendeel! Ik vier taalverandering (en kan het bewijzen: ik ben al jarenlang abonnee van Onze Taal, al heel lang geen club van chagrijnige moedertaalliefhebbers meer, maar wetenschappers die vrolijk worden van wat er op taalgebied gebeurt, net als ik! :) ).
Met het werkwoord ‘nichen’ heb ik dan weer wĆ©l moeite, omdat het gewoon niet lekker communiceert. Volgens mij is het woord ook nog niet wijdverspreid genoeg om te transformeren in een werkwoord (zoals sonjabakkeren, zeg maar). Dus iedereen die ‘nicht’ kan het wel begrijpen, maar als communicatie voor de massa wekt het meer verbazing en verwarring dan herkenning.
En ach, bij mijn ‘kritiek’ hierboven moet je een vette knipoog denken, hoor. Ik werd er vrolijk van. Eigenlijk rechtvaardigt dat alleen al ‘nichen’ als werkwoord. :)