• Home
  • Testimonials
  • Blog
  • Over
Verbeter je webteksten. Ingrijpend
Waardevolle Webteksten
  • SEO-teksten
  • Webtekst-coaching
  • SEO-training
  • Incompany-training
  • Contact
  • Menu Menu

Mag je in webteksten angst gebruiken om te verkopen?

24 oktober 2013/10 Reacties/in Online marketing, Webteksten schrijven /door Arjan Jonker

fearDit advies geef ik vaak voor webteksten: gebruik de angsten van je doelgroep, druk op de pijnpunten, laat ze zien waar ze bang voor zijn. Want: dat is een krachtig middel om potentiële klanten te verleiden om in te gaan op jouw aanbod. Maar is dat wel netjes? Over het verschil tussen GEbruik en MISbruik.

Vorige week zag ik op tv een documentaire over de Amerikaanse wapenindustrie. Hoe de National Rifle Association leugens gebruikt om in te spelen op (irreële) angst van burgers om anti-wapenwetgeving tegen te houden. Zo misbruiken zij angst om geld te blijven verdienen aan wapens. En dat kost heel veel mensenlevens.

Walgelijk en verwerpelijk.

Anti-rookcampagnes liegen er niet om. Het laatste decennium wordt reclame tegen roken steeds explicieter. ‘Rokers sterven jonger.’ ‘Roken is dodelijk.’ ‘Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor uw baby.’ Naast tekst ook afschuwelijke foto’s van verkankerde longen en geruïneerde gebitten. Dood, kanker, en ongezonde baby’s. Angst, angst en angst. Zo gebruikt de overheid angst om mensenlevens te redden, en de kosten voor gezondheidszorg te drukken.

Gerechtvaardigd. Vind ik.

Voor een klant in de financiële dienstverlening bedacht ik de kop:

‘Pensioengat: 80% van de Nederlanders heeft het. U ook?’

Daarmee spelen we in op een actuele angst van veel mensen: kan ik na mijn pensioen wel blijven leven als nu? Krijg ik dan nog genoeg geld? Kan ik nog op vakantie? Etc. En anders wekken we die angst wel op: ‘80%? Ik dacht dat het wel goed zat met mijn pensioen, maar als het om zo veel mensen gaat, begin ik toch te twijfelen!’

Op deze manier proberen we bezoekers te verleiden om hierover in gesprek te gaan. En natuurlijk een dienst af te nemen van mijn klant.

Is daar moreel gezien iets op tegen? Hadden we een neutrale en veel minder effectieve kop moeten gebruiken als ‘Analyse van uw oudedagvoorziening’?

Ik vind van niet. Want:

  • We vertellen de waarheid: het is een feit dat 80% van de Nederlanders een pensioengat heeft.
  • Mensen mógen hier bang voor zijn: je zult maar bij je pensioen ontdekken dat je geen geld overhoudt om op vakantie te gaan. Of erger nog: om je hypotheek te kunnen betalen.
  • Mensen zijn daadwerkelijk geholpen: als ze nu maatregelen nemen, voorkomen ze een hoop ellende.
  • De dienstverlener is oprecht: natuurlijk wil hij geld verdienen door zijn hulp te verlenen. Maar hij wil ook oprecht mensen behoeden voor een grote valkuil.

Kortom: ik vind dat je angst absoluut mag gebruiken om op internet bezoekers te verleiden. Zolang je de waarheid gebruikt, je intentie oprecht is, je product van hoge kwaliteit is en je het leven van mensen er daadwerkelijk mee verbeterd.

Sterker nog: in sommige situaties (als het pensioengat) is het zelfs misschien moreel onjuist om NIET in te spelen op angst! Dan kunnen straks immers meer mensen in de problemen komen.

Maaruh…wat vinden jullie eigenlijk? Laat hieronder jouw mening achter!

Tags: conversie
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Deel op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png 0 0 Arjan Jonker https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png Arjan Jonker2013-10-24 10:50:062022-04-14 16:43:16Mag je in webteksten angst gebruiken om te verkopen?
Ook interessant voor jou
Hoe maak je lucht onweerstaanbaar?
Verwijder die slider!
Verleid bezoekers, geef cadeautjes
11 goede voornemens voor je webteksten en website
De kracht van terugkerende bezoekers
Waarom ik niet naar de open dag van het crematorium ga

Meer tips, maar dan op maat voor jóuw webteksten?

Dat kan. Kost me een half uurtje. Normaal gesproken vraag ik daar 79,- voor. Nu zet ik je slechts op mijn mailinglijst.

En ja: ik kijk écht naar jóuw website, en benoem de 3 belangrijkste pijnpunten in je webteksten.

An offer you can’t refuse. Toch? 👇🙂

10 antwoorden
  1. Yvonne van Loon
    Yvonne van Loon zegt:
    24 oktober 2013 op 14:28

    Wat een goed artikel! Inspelen op angsten mag zeker. Zolang het maar bij de waarheid blijft. Liegen om mensen bang te maken is misleiding. Je hebt dit punt goed duidelijk naar voren gebracht.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2013 op 14:58

      Dank voor je compliment, Yvonne! Heb jij een mooi, concreet, oprecht voorbeeld van de inzet van angst? :)

  2. Brenda
    Brenda zegt:
    25 oktober 2013 op 08:53

    ik geloof dat onze generatie een (r)evolutie gaat meemaken waarin geld geen rol meer speelt…

    de angst om ziek te worden is volgens mij ook een misvatting van het leven…alsof ‘ziek zijn’ niet gezond is. Angst ontstaat vanuit ervaringen uit het verleden of voor de toekomst…en daar zijn we nou net niet.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      25 oktober 2013 op 09:32

      Wie weet, Brenda. Maar overtuiging, verleiding…ja, dat zal – met of zonder geld – altijd een rol blijven spelen. En angst zeker ook…

      • Brenda
        Brenda zegt:
        25 oktober 2013 op 13:18

        als je bewust kiest, zal dat steeds minder zijn.

        • Arjan Jonker
          Arjan Jonker zegt:
          26 oktober 2013 op 13:31

          Maar ligt het in onze macht altijd bewust te kiezen? Het primitieve deel van ons brein, dat reageert op impulsen als angst, neemt ongeveer 70% van al onze beslissingen (sommigen beweren zelfs meer). En gezien de ontwikkelingen van de laatste decennia, de onophoudelijke informatiestroom die we moeten verwerken, is het eigenlijk onmogelijk om altijd bewuste keuzes te maken. Dan zouden we namelijk veel te veel moeite moeten doen om álle informatie tot ons te nemen om een goede beslissing te maken.

          En daarom, zo beargumenteert Robert Cialdini, de grootste autoriteit als het gaat om beïnvloeding, moeten we elkaar helpen om zo veel mogelijk goede keuzes te maken. Dus: oprecht en eerlijk beïnvloeden om voor iedereen een winstsituatie te creëren.

  3. Mieke
    Mieke zegt:
    25 oktober 2013 op 09:55

    Ziek worden, verkeerd eten, de kentering naar bewuster omgaan met voedsel en medicijnen… het is allemaal gaande. Waar we met zijn allen voor moeten waken is dat het geen ‘prediken’ wordt. Ik krijg soms haast een schuldgevoel als ik niet biologisch eet, e-nummers tot me neem en -erger- het de kinderen geef, als ik toch nog geloof in de oprechtheid van de regulier geneeskunde of me juist richt op alternatieve zorg. Wat je ook kiest, er zijn altijd mensen die vinden dat je ‘fout’ kiest en je daarmee angst kunnen inboezemen. Dat gebeurt ook op het internet. Als je via google informatie zoekt over bijvoorbeeld Stevia krijg je een massa aan informatie met tegenstrijdige inhoud. Wat is waar? Wie heeft gelijk? Vaak is reclame hierover misleidend. Dan wordt er gesteld dat een product geen enkele toevoeging kent, dat de gezichtscreme of shampoo 100% natuurlijk is. Dat blijkt vaak niet juist. In die zin wordt ingespeeld op de wens van mensen bewuster te kiezen. Daaronder ligt vaak de angst om ‘fout’ te kiezen. Dus wordt ook hier angst gebruikt om te verkopen. In die gevallen dient het alleen een puur commercieel belang en worden mensen misleid. Dat is pas een foute keuze in mijn optiek.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      26 oktober 2013 op 13:37

      Ontzettend herkenbaar, Mieke. Ik worstel met hetzelfde. Het ís ook onmogelijk om over alles een bewuste, volledig geïnformeerde keuze te maken. Ik laat mijn kinderen ‘gewoon’ inenten volgens het overheidsprogramma. Is dat nou fout? Ik heb er niet veel onderzoek naar gedaan.

      Juist daarom moet je zo voorzichtig omspringen met wanneer je beïnvloedt, en ook wanneer je inspeelt op angsten die mensen hebben.

      Fabrikanten, overheid, etc. hebben daarin verantwoordelijkheid. Zij moeten zorgen voor eerlijke producten, eerlijke informatie. Dat ze dat lang niet altijd (bijna nooit?) doen, is bekend. It’s all about the money. Helaas.

      Als consumenten bewuster worden, worden fabrikanten dat hopelijk ook.

  4. Arianne Frelink
    Arianne Frelink zegt:
    25 oktober 2013 op 11:14

    Inspelen op de behoefte van je doelgroep is één van de basiselementen van marketing. Als je doelgroep behoefte heeft aan zekerheid en veiligheid, is er niets mis mee om aan te geven dat jouw product of dienst die zekerheid biedt. Airbags, medicijnen, deursloten en verzekeringen zijn daar sprekende voorbeelden van.
    Met bangmakerij ga je wat mij betreft je boekje te buiten. Noem geen gevaren die er niet zijn en stel risico’s niet groter voor dan ze werkelijk zijn. Dat geldt niet alleen voor financiële dienstverleners of commerciële partijen, maar ook voor de overheid. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruiken van vermeende terroristische dreiging om afluisterpraktijken goed te praten.
    Dus ja: je mag inspelen op de angst van de consument en je mag ze zelfs bewust maken van reële risico’s, maar je mag ze geen irreële angst aanpraten.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      26 oktober 2013 op 13:38

      Dat kan ik alleen maar van harte onderschrijven, met dikke strepen! Dank, Arianne!

Reacties zijn gesloten.

Over

Al sinds 2006 specialiseer ik me in SEO-webteksten. Mijn taak? Jouw kans op klanten via internet ingrijpend te vergroten door je te helpen met je webteksten.
SEO-tekstschrijver Arjan Jonker
Simple as that.

Meer over mij >

Aanbod

  • SEO-teksten laten schrijven
  • Webtekst-coaching voor zzp’ers
  • SEO-training voor tekstschrijvers
  • Incompany-training voor mkb’ers

Contact

Waardevolle Webteksten

arjan@waardevollewebteksten.nl
06-14300096

Raadhuisplein 66
1693 EA Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2024 © Waardevolle Webteksten | Algemene Voorwaarden
Hoe ik als vermoeide ouder verleid werd (en 2 tips waardoor je baby direct beter...Heeft jouw bedrijf wel bestaansrecht?
Scroll naar bovenzijde

Vind jij cookie-meldingen ook zo gruwelijk irritant? Ik kan er niets aan doen, het moet van de wet. 🙄 Accepteer ze of wijs ze af. Het maakt voor mijn site geen jota uit. Thx.

OkWeigeren

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Google Analytics Cookies

Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Andere cookies

De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:

Privacybeleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

3 gratis tips op maat voor je webteksten?

Eerst meer weten?