SEO-teksten schrijven, hoe het niet moet (deel 1: related keywords)
Vandaag begin ik een miniserie op m’n blog: hoe SEO-tekstschrijven níet moet. In deel 1:
De mythe dat je zoveel mogelijk ‘gerelateerde zoekwoorden’ in je teksten moet proppen. Want wees gerust: dat hoeft namelijk helemaal niet!
Wat zijn ‘related keywords’?
Op alexa.com vind ik de volgende omschrijving:
A related keyword is a term or phrase that is closely tied to a primary keyword. It is semantically related or a synonymy or variation of a primary keyword.
Vertaald: een gerelateerd zoekwoord is nauw verbonden aan je focus-zoekterm. Qua betekenis, of omdat het een synoniem is.
En dan zouden die gerelateerde termen je helpen om ‘de inhoud van je tekst beter uit te leggen’. Zodat ook zoekmachines je tekst beter begrijpen, classificeren en ranken. Kortom: zodat je hoger in die zoekmachines komt.
(Bron: How to find related keywords for your blog posts and webpages)
Hmmm… 🤔
Zo werkt dat in de praktijk (dus niet)
Laten we de proef op de som nemen. Stel, ik ga een artikel schrijven over ‘webteksten schrijven’. Dat is dan ook mijn focus-zoekterm: de zoekvraag die ik zo goed mogelijk wil beantwoorden.
Hoe vinden we daarvan de gerelateerde zoekwoorden? Dat hoeven we gelukkig niet zelf te doen. Die data kunnen we met handige tools zó uit Google trekken. Als het om ‘webteksten schrijven’ gaat, ziet Google de volgende relaties:
En dit is nog maar de top 10. In totaal krijg ik 300 van deze termen voorgeschoteld. Dusseh…wat moet ik hier nu mee?
Hiermee zou ik volgens Alexa dus de inhoud van mijn tekst (over webteksten schrijven) beter kunnen uitleggen. Maar hóe dan?
Moet ik nu iets over ‘redigeren’ gaan vertellen? En het woordje ‘tekst’ in mijn tekst gebruiken? Bovendien nog zijsprongen maken naar een brief, e-mail en verhaal schrijven? Niet echt logisch.
Kijk, dat ‘zoekmachine optimalisatie’ in mijn tekst terechtkomt, dat kan ik me voorstellen. En iets over een inleiding, wellicht. Maar moet ik dat expres gaan doen? Het lijkt me dat ik die woorden pas gebruik als die logisch te verwerken zijn. Omdat ze in mijn verhaal passen. En niet omdat het toevallig op deze ellenlange lijst van ‘gerelateerde zoekwoorden’ staat.
Related keywords zijn niet automatisch relevant
Gerelateerde termen geforceerd in je tekst fietsen is om meer redenen niet logisch. Dat illustreer ik graag met een écht voorbeeld uit mijn eigen praktijk:
Kortom: ‘gerelateerd’ wil nog niet zeggen ‘relevant’.
Zijn related keywords dan nergens goed voor?
Jawel. En om het artikel op Alexa recht te doen, moet ik ook nu uit hun artikel citeren:
- They help marketers identify variations of phrases that searchers may be using to find content related to a topic. Markers can use variations of their primary keyword to target other phrases in pay-per-click ads (PPC).
- They help publishers and marketers discover other topics to write about on their website. The related keywords provide inspiration for other blog posts.
Oftewel: gerelateerde zoektermen kunnen je helpen om je marketing beter te richten op de juiste doelgroepen. En om inspiratie op te doen voor andere onderwerpen waarover je op je website kunt schrijven. Daar kan ik het alleen maar roerend mee eens zijn.
Wat vind jij?
Ben je zelf SEO-tekstschrijver of zelfs een -expert, en vind je dat ik er helemaal naast zit? Let me know! Misschien zie ik wel iets heel belangrijks over het hoofd? 🤔
Helemaal met je eens, Arjan. Maak er vooral een zo natuurlijk mogelijke tekst van, toegespitst op wat jij denkt dat jouw klant (of: de klant van jouw klant) wil weten over jouw product.
En ja, gerelateerde zoekwoorden kunnen dan een hulpmiddel zijn om je tekst uit te breiden en te verrijken. Toch zou ik het raar vinden als ik in een winkel van een tekstschrijver bij de afdeling ‘webteksten schrijven’ ineens een verkoper tref die begint te bazelen over het schrijven van een brief. Als ik in een supermarkt bij het bier sta, hoef ik ook geen advies over wijn (ik lust niet eens wijn).
Hè gadver, wijn. 😖
Goed voorbeeld trouwens, Johan. Dank daarvoor!
Laten we het verder vooral over bier hebben: welke soort is je favoriet? Geef mij maar een goede Belgische tripel. Hoewel er ook héle goeie Nederlandse zijn.
Ooit de Zeezuiper geprobeerd? Of Paix Dieu? (Die laatste wordt alleen bij volle maan gebrouwen. Héél bijzonder biertje.)
Proost! 😃🍻
Goed verhaal Arjan, ik neem aan dat de klant uit het voorbeeld je vond op ‘veilige webteksten’ ;) ?
Neenee, explosieveilige webteksten. 😁
Hoewel #chronischGronings ben, vind ik Grutte Pier erg lekker. Maar d’Olle Grieze mag er ook wezen. En of het aan mijn naam ligt of niet, maar De Koninck triple en apa vind ik beide ook best binnen te houden :-)
Prut!
En dat voorbeeld, dat schoot me zomaar te binnen, maar ik denk dat ik het maar eens ergens ga gebruiken in een eigen blog ;-)
Hmmm…die moet ik dan nodig eens uitproberen. Volgens mij heb ik die allemaal nog niet geproefd. Dank voor de tips! Ik voorzie een goed weekend. 🥴
Hoi Arjan, helemaal met je eens. Enne, Tripel Karmeliet is mijn favoriet!
Och ja, die behoort minstens tot mijn top 5. Dat glas ook…! 😋