• Home
  • Testimonials
  • Blog
  • Over
Verbeter je webteksten. Ingrijpend
Waardevolle Webteksten
  • SEO-teksten
  • Webtekst-coaching
  • SEO-training
  • Incompany-training
  • Contact
  • Menu Menu

13 webtekstblunders die we nooit meer maken

5 februari 2014/in Webteksten schrijven /door Arjan Jonker

Hoog tijd dat ik mijn blogartikel uit november opvolg. Toen vroeg ik jullie je grootste webtekstergernissen naar me te sturen. Sommigen hebben dat gedaan, waarvoor dank! Daarom presenteer ik nu:

13 webtekstblunders die we vanaf nu vermijden!

Een mooi begin, 13! Maar de lijst moet veel langer worden, want ik ben ervan overtuigd dat er veel meer ergernissen leven onder websitebezoekend Nederland.

Daarom is deze lijst zeker niet statisch: wanneer ik nieuwe ergernissen binnenkrijg, voeg ik die toe. Ik zal jullie dan ook periodiek een update sturen, zodat jullie je bewust kunnen worden van ĂĄlle webtekstblunders, en die kunnen vermijden op je eigen website.

Gebruik de lijst als handig hulpmiddel

En stimulans om bétere, originelere, aansprekendere, en prikkelendere webteksten te verzinnen (anders doe ik dat wel voor jullie ;)).

Voor jullie gemak heb ik een printvriendelijke versie gemaakt, om aan je prikbord te hangen.

De webtekstergernissen zijn gerangschikt naar het aantal keer dat ze op websites voorkomen. Oftewel: naar het aantal zoekresultaten in Google. (Google is nooit helemaal accuraat, maar om te schikken wel zo handig.)

Goed dan, hier gaan we! Opdat we ons nimmer meer hoeven te storen aan elkaars webteksten:

Webtekstblunders die we beloven nooit meer te maken!

1. “u bent bij ons aan het juiste adres”

Google-score: 2.790.000

Alleen gerechtvaardigd als iemand voor de deur staat en vraagt: “Ben ik hier juist bij bedrijf x?” Dan kun je antwoorden: “Ja hoor! U bent aan het juiste adres!” Dan is zo’n bevestiging fijn.

In alle andere gevallen is dit een storend cliché dat op zich helemaal niets zegt. Bewijs je kwaliteit en onderscheidend vermogen. Dan beslist je klant wel of jij inderdaad de juiste partij bent om zaken mee te doen.

(Met dank aan inzender Aleid Bos van APCtekst)

2. “kwaliteit hoog in het vaandel”

Google-score: 1.731.000

De open deur der open deuren. Stel dat je kwaliteit níet in het vaandel hebt. Dan heb je als dienstverlener/leverancier toch sowieso geen bestaansrecht? Ik zie het gesprek met een potentiële klant al voor me:

“Biedt u ook kwaliteit?”

“Nee. Dat staat niet in ons vaandel.”

Of:

“Biedt u ook kwaliteit?”

“Jazeker. Maar daar betaalt u extra voor.”

3. Welkom! (in welke variant dan ook)

Google-score: 1.674.600

Moet ik hier nog woorden aan vuil maken?

Help ondernemers met een titel die hun probleem benoemt. En jezelf door slimme zoekwoorden te gebruiken, zodat je gevonden wordt. “Welkom” zegt helemaal niets; je bezoekers niet, maar ook Google niet. En zorgt er al helemaal niet voor dat bezoekers zich meer “welkom” voelen dan wanneer het er niet staat. (Een websitebezoek heeft sowieso niets te maken met een “echt” bezoek in de “echte” wereld. Niemand verwacht onderhoudende gesprekken of een lekkere kop koffie. Websitebezoekers willen alleen maar heel snel weten dat jij de beste leverancier/dienstverlener bent.)

Zie je, heb ik er toch weer woorden aan vuil gemaakt. :(

4. “de klant is koning”

Google-score: 1.070.000

Een bedrijf dat beweert dat de klant op de eerste plaats komt, verdient ieders wantrouwen. Dan zit het waarschijnlijk niet goed, met het boven alles stellen van de klant. Waarschijnlijk is het interne missie: “Kom op! We gaan nu eindelijk eens de klant koning maken!”

Of, inderdaad, ze maken simpelweg een webtekstblunder, maken zich schuldig aan een platgetrapt cliché. Dat kan ook.

(Wederom met dank aan inzender Aleid Bos van APCtekst)

5. “Kijk rustig rond”

Google-score: 426.000

Van dezelfde categorie als “welkom”: alsof bezoekers toestemming nodig hebben om een website te bekijken. Alsof bezoekers dat wíllen! Nee: bezoekers willen niet nadenken, niet zoeken, niet rondkijken. Die willen oplossingen. En die moet jij ze tonen.

6. “ik wil mijn liefde voor en kennis & kunde over laten zien”

Google-score: 238.000

Laat me zéker je liefde voor je vak zien, en overtuig me van je kennis en kunde. Maar alleen als het me helpt voor jou te kiezen. Want in beginsel, het spijt me, ben ik alleen geïnteresseerd in mijn eigen probleem, zie je? Heel oppervlakkig van me, ik weet het. Maar als jij je bij het schrijven je teksten laat leiden door je liefde, kennis en kunde, daar oprecht in bent, laat je het me automatisch zien. Pak je me. Prikkel je me. En overtuig je me voor jou te kiezen. Ongetwijfeld.

(Met dank aan inzender Sandra Schouwenaars van StructuurWijzer)

7. “op mijn website kunt u veel informatie terugvinden”

Google-score: 102.000

“Klanten willen geen informatiebrochure, maar een oplossing”, aldus (wederom) inzender Sandra Schouwenaars van StructuurWijzer. Dat slaat de spijker afdoende op z’n kop.

8. “Sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving”

Google-score: 35.900

Inzender Peter Kuipers schreef hierbij: “Met enige verbeeldingskracht zijn ze wĂ©l weg te denken. ;-)” Los daarvan is het een 13-in-een-dozijn-constructie die al zĂł vaak misbruikt is, dat het elke impact mist.

9. “Wij stellen de klant centraal”

Google-score: 22.720

Hier zegt de ondernemer: ik luister naar mijn doelgroep zodat ik mijn diensten en producten beter kan maken en op mijn klanten kan afstemmen. Dat is al heel lang niet meer bijzonder; de klant verwacht niet anders.

10. “Wij onderscheiden ons door persoonlijke aandacht”

Google-score: 14.290

Geen idee of dit ooit wĂ©l onderscheidend was. Ook geen idee wat dit precies betekent. Show, don’t tell, zou ik zeggen.

11. “persoonlijke, individuele begeleiding is het uitgangspunt (van de therapie)”

Google-score: 6

Een niche-ergernis van DaniĂ«lle Clasen-Bos van Instituut D&C (fysiotherapie), die schreef: “Is dat niet het hele doel van fysiotherapie?” Gelijk heeft ze. En ook hierin zit weer dat ‘klant centraal stellen’, dat ontzettend NIET onderscheidende en daarom zo ergerlijke.

12. “Mijn naam is en ik ben geboren op ”

Google-score: ?

Kon deze precieze constructie met Google niet vinden, maar er zijn websites die op een dergelijke manier openen. In biografie-stijl. Denk vooral aan corporate websites met een opening als:

“Ons bedrijf is opgericht in 1935 en was toentertijd gevestigd in Epe. Door groei moesten we verhuizen naar Monnikendam. Toen kwam de fusie en daarna nog 3 verhuizingen. Toen namen we meer personeel aan. Dit leidde tot nog meer groei. Bla. En nog meer bla waar u niet op zit te wachten. Toch nóg meer bla.”

Niemand is geĂŻnteresseerd in de geschiedenis van je bedrijf. Ze zijn alleen in je geĂŻnteresseerd voor zover je hun probleem kunt oplossen.

(Wederom met dank aan inzender Sandra Schouwenaars van Structuurwijzer)

13. Je verschuilen achter een contactpagina

Google-score: ?

Niet zozeer een tekstuele ergernis, als wel een ergerlijke gewoonte van sommige bedrijven om hardnekkig géén telefoonnummer, géén direct e-mailadres en géén adresgegevens weer te geven. Zodat je je als bezoeker afvraagt: is dit wel te vertrouwen? En eigenlijk al bijna zeker weet dat je nooit een reactie krijgt op zo’n ingevuld contactformulier. Kost je conversie. Klaar.

(Met dank aan inzender Peter de Rooij van Kunstaastips)

Vul aan, vul aan, vul aan!

Deze lijst kan langer. Deel jouw ergernis in het commentaarveld hieronder, via social media, mail, telefoon. Scheelt me niks! Help me!

Maar natuurlijk eerst: je website checken, zodat je zeker weet dat déze top 13 in ieder geval niet voorkomt op die van jou. ;)

En deel dit artikel met anderen, zodat ook zij deze webtekstblunders kunnen vermijden.

Tags: copywriting
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Deel op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png 0 0 Arjan Jonker https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png Arjan Jonker2014-02-05 06:00:172022-05-10 15:13:4013 webtekstblunders die we nooit meer maken
Ook interessant voor jou
Wat copywriters met dichters gemeen hebben
NIET welkom op mijn weblog
Een succesvolle website maken vereist slechts één inzicht
Waarom ik blij word van ontevreden klanten
Smijt jij ook een dikke virtuele brochure in het gezicht van mogelijke klanten?
Haal alsjeblieft kwaliteit uit je vaandel
  1. Sander Visser
    Sander Visser zegt:
    12 februari 2014 op 10:50

    Leuke tips… ik ga mijn eigen website teksten ook nog goed lezen met deze tips in het achterhoofd.

    Wat ik altijd een blunder vind is het opnemen van nieuwsberichten op een site. De eerste vier Ă  vijf weken kan de website bezitter dat wel invullen, maar na verloop van tijd komt dit op een lager plan en uiteindelijk staan er op de homepage nieuwsberichten van een half jaar oud op de site. Toont weinig activiteit aan.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      12 februari 2014 op 11:39

      Yup. Evenals een blog dat al maanden of jaren dood is. Anti-reclame.

      Daarbij: die nieuwsberichten zijn meestal totaal oninteressant voor je bezoeker. Nieuws op je website zetten? Prachtig. Maar alleen als je bezoeker er iets aan heeft.

      Dank voor de toevoeging, Sander!

  2. Hanne
    Hanne zegt:
    18 juni 2014 op 17:10

    Leuke blog! Het werd hoog tijd dat iemand die clichĂ©s eens op een rijtje zette! Al miste ik nog ‘een jong en dynamisch bedrijf’ ;-)
    Enneuuu … onze blog is gelukkig helemaal springlevend! http://schrf.be/schrijfbeleeft

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      19 juni 2014 op 13:49

      Dank je!

      En een hele goeie toevoeging. Ik moet de lijst sowieso eens aanvullen, of een 2e deel maken.

      Deze komt er dan in ieder geval in!

  3. Jalada Goddijn-Koopmans
    Jalada Goddijn-Koopmans zegt:
    6 augustus 2014 op 23:52

    Leuk dta je dit bent gestart: een artikel over website ergernissen. Zag het toevallig langs komen op Facebook.

    Mijn allergrootste ergernis is als er op websites bij activiteiten alleen de dag en de maand staan en géén jaartal, dus: op 18 juni is er dit of dat te beleven. Dan weet je nooit of het over dit jaar gaat of over een eerder jaar, want heel veel websites zijn helemaal niet up-to-date.

    Een andere ergernis is ook dat ik me soms rot moet zoeken naar WIE er achter een website zit. Een soort valse bescheidenheid? Ik wil graag weten met wie ik van doen heb en daar wil ik niet lang naar moeten zoeken.

    Ook op Facebook heb je dat vaak. Dan geven mensen de pagina hun bedrijfsnaam, of een soort slogan waar ze achter staan, maar kun je nergens vinden wie de “ik” is die de berichten en artikelen schrijft. Ook uit marketing-oogpunt geen slimme zet. Ik wil communiceren met een mens en niet met “Hartsgedragen bewustzijn” of zoiets.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      7 augustus 2014 op 06:18

      Helemaal mee eens! Ik heb vaker dan eens aan ondernemers de tip gegeven zich kenbaar te maken op hun website. Ook een blogger die onder een pseudoniem blogt. Wees jezelf! Google gaat dat hoe langer hoe hoger waarderen (authorship, autoriteit).

      Ook jouw datum-opmerking is terecht. Komt ook op het lijstje!

      Dank voor je bijdragen.

  4. @marjanlijftogt
    @marjanlijftogt zegt:
    12 december 2014 op 15:02

    Iedereen met een website, lees allemaal punt 13 van ‘Webtekstblunders die we nooit meer maken’ http://t.co/NnHlPrZXRR

Over

Al sinds 2006 specialiseer ik me in SEO-webteksten. Mijn taak? Jouw kans op klanten via internet ingrijpend te vergroten door je te helpen met je webteksten.
SEO-tekstschrijver Arjan Jonker
Simple as that.

Meer over mij >

Aanbod

  • SEO-teksten laten schrijven
  • Webtekst-coaching voor zzp’ers
  • SEO-training voor tekstschrijvers
  • Incompany-training voor mkb’ers

Contact

Waardevolle Webteksten

arjan@waardevollewebteksten.nl
06-14300096

Raadhuisplein 66
1693 EA Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2024 © Waardevolle Webteksten | Algemene Voorwaarden
“Bekijk onze nieuwe website”, of: oude wijn in een nieuwe zakVecht voor je recht je eigen website aan te passen
Scroll naar bovenzijde

Vind jij cookie-meldingen ook zo gruwelijk irritant? Ik kan er niets aan doen, het moet van de wet. 🙄 Accepteer ze of wijs ze af. Het maakt voor mijn site geen jota uit. Thx.

OkWeigeren

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Google Analytics Cookies

Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Andere cookies

De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:

Privacybeleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

3 gratis tips op maat voor je webteksten?

Eerst meer weten?