• Home
  • Testimonials
  • Blog
  • Over
Verbeter je webteksten. Ingrijpend
Waardevolle Webteksten
  • SEO-teksten
  • Webtekst-coaching
  • SEO-training
  • Incompany-training
  • Contact
  • Menu Menu

Abonnees werven voor je nieuwsbrief: hoe het NIET moet (en hoe dan wél)

23 oktober 2014/in Online marketing /door Arjan Jonker

Opzouten.

Ik laat me niet snel verleiden tot schelden in een e-mail. Maar vorige week kon ik mij niet inhouden, toen ik wéér een ongevraagde nieuwsbrief kreeg.

Kijk, iedere week krijg ik wel een nieuwsbrief waar ik mij nooit voor ingeschreven heb. Net als jij, waarschijnlijk. Behalve dat het niet mág, wekt het bij mij irritatie. Maar schelden? Dan moet je wel ver gaan.

Maar als je mij niet één keer, maar 5(!) keer op dezelfde dag(!) een ongevraagde nieuwsbrief stuurt, knapt er iets.

Uitschrijven moest bij deze nieuwsbrief per e-mail. Dus ik klik op de uitschrijflink, en schrijf één woord dat ik wilde meegeven aan deze onzalige verzender:

Opzouten.

Ik snap dat het verleidelijk is: spammen

Je start met een nieuwsbrief, en op je mailinglijst staan 0 abonnees. Hoe makkelijk is het om die te vullen met alle visitekaartjes die je ooit ontving. Hoe snel groeit je lijst als je alle e-mailadressen van je Outlook- of Gmail-contactenlijst importeert? Hoeveel mensen krijgen in één klap jouw boodschap als je je hele klantenbestand toevoegt?

Welk van de 3 bovengenoemde manieren om je mailinglijst te vullen is wettelijk toegestaan, denk je?

Welgeteld één: je mag klanten waarvoor je een betaalde dienst hebt geleverd, zónder expliciete toestemming op je mailinglijst dumpen.

Maar doe het niet!

Als je je klanten waardeert, tenminste. Als je ze niet wilt irriteren tot het punt dat ze denken: ‘Ik ga wel naar een ander.’

Het zijn je klanten. Ga ze in godsnaam niet spammen. Want dat is het: ongevraagde commerciële e-mailings verzenden aan klanten, contacten, Linkedin-connecties, Facebook-vrienden, Twitter-volgers, etc…spam, spam, onvervalste spam.

Hoe moet het dan wél?

Laten we het eerst even hebben over wat er mág, wettelijk gezien. Je mag iemand een commerciële boodschap per e-mail sturen wanneer die persoon:

  1. Van tevoren expliciete toestemming heeft gegeven
  2. Een klant van je is, aan wie je een betaalde dienst hebt geleverd

(Bron: E-mailstation.nl)

De 2de valt wat mij betreft dus ook af. Als je je klanten wilt behouden, tenminste.

Ook direct een mythe doorgeprikt: het is absoluut ONWAAR dat een ontvangen visitekaartje een vrijbrief is om die persoon op je mailinglijst te zetten!

Dan blijft dus de 1ste groep over: mensen die er zelf voor gekozen hebben om op je mailinglijst te staan. Zoals het hoort.

Maar hoe krijg je dan die expliciete toestemming? Oftewel:

Hoe krijg je inschrijvers voor je nieuwsbrief?

Bij mij ging het een jaar lang tergend langzaam.

Ik startte mijn mailinglijst op 17 augustus 2013, toen ik met Waardevolle Webteksten begon. Ik had mij voorgenomen te bloggen, en iedere week een nieuwsbrief te versturen wanneer ik weer een artikel had geplaatst.

Maar in den beginnen had ik 0 abonnees.

Op mijn website stond uiteraard een inschrijfveld voor mijn nieuwsbrief. Ik kan je vertellen: dat loopt niet storm zonder reputatie, zonder goed gevuld blog. En terecht, want als zender moet ik eerst bewijzen dat ik het waard ben om te volgen.

Ik bood een gratis ‘dienst’: 3 gratis tips op maat voor iedereen die dat maar wilde. In ruil daarvoor zette ik mensen op mijn mailinglijst? Nee. Bij het zenden van de tips vroeg ik of de ontvanger zich wilde inschrijven. Soms deden ze dat. Uit dankbaarheid, of uit interesse, hopelijk uit beide.

Met enige regelmaat kreeg ik ook ‘koude’ inschrijvingen op mijn nieuwsbrief, via mijn website. Dat voelt goed: mensen die je niet kent, die op je website komen en je artikelen lezen, en besluiten dat je interessant genoeg bent om te volgen.

Tussen augustus 2013 en september 2014 zag ik mijn mailinglijst groeien. Langzaam. Tergend langzaam.

In een jaar groeide mijn mailinglijst van 0 naar 170 abonnees

Regelmatig zie ik op andere websites dat die er 800 hebben. Of 8.000. Mijn 170 inschrijvers vallen daarbij in het niet. Toch?

Onzin.

Ik was dolblij met die 170. Want: elke inschrijving had ik verdiend.

Elke persoon op mijn lijst had er helemaal zelf voor gekozen om daarop te staan. Omdat ze wat ik te vertellen hebben niet willen missen. Hoe gaaf is dat?

En dat zag ik terug in het percentage dat daadwerkelijk mijn e-mails opende, het aantal kliks en het aantal uitschrijvingen:

Ongeveer 60% opende mijn nieuwsbrieven. Rond de 30% klikte daadwerkelijk door naar mijn artikelen op mijn website. En slechts incidenteel meldde iemand zich af.

Ter vergelijking: volgens de Email Benchmark lag in 2013 het gemiddelde openingspercentage van nieuwsbrieven op 23,86%, en het aantal kliks op 4,43%. (Bron: celebrate-media.com)

Mijn conversiepercentage ligt dus vele malen hoger dan bij de gemiddelde nieuwsbrief.

Abonnees werven voor je nieuwsbrief

De conversiepercentages van mijn laatste nieuwsbrief

Nu groeit mijn mailinglijst sneller

De afgelopen 2 maanden kreeg ik meer dan 80 nieuwe inschrijvingen, dankzij een andere aanpak: mijn e-book, een waardevol lokkertje om mensen zo ver te krijgen dat ze zich abonneren.

Het voordeel is dat mijn mailinglijst nu veel sneller groeit.

Het nadeel is dat deze inschrijvers minder vaak echt geïnteresseerd zijn in mijn artikelen.

Ik krijg nu meer uitschrijvingen, en iets minder mensen die mijn nieuwsbrieven en artikelen daadwerkelijk lezen. Maar nog steeds zijn mijn percentages hoog: ik schommel tussen de 50 en 60% opens, en 20 tot 30% kliks.

Mijn aanpak is veranderd, maar nog steeds kiezen mijn abonnees er zelf voor om op mijn mailinglijst te komen.

Kortom: kwaliteit boven kwantiteit

Stop met het importeren van contacten in je mailinglijst. Hoe goed je die personen ook kent, of het nu familie, vrienden, klanten of zakelijke contacten zijn.

Hoe krijg je meer abonnees voor je nieuwsbrief?

Verdien ze. Dat voelt beter. Zowel voor jou als voor hen.

Verdien je abonnees, en pas dan kun je rekenen op trouwe volgers, die je e-mails openen, je artikelen lezen en reacties achterlaten. Pas dan verdien je sympathie, pas dan zijn lezers bereid om moeite voor je te doen (je artikelen delen, bijvoorbeeld, als ze het interessant vinden). Kortom: pas dan krijg je een waardevolle, duurzame relatie met je abonnees.

Pas dan heb je kans dat je klanten krijgt dankzij je blog/nieuwsbrief.

Doe je het anders en blijf je spammen? Dan loop je groot risico dat je ontvangers maar één ding denken als ze je nieuwsbrief ontvangen:

Opzouten.

Tags: bezoekers
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Deel op X
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png 0 0 Arjan Jonker https://waardevollewebteksten.nl/wp-content/uploads/waardevolle-webteksten.png Arjan Jonker2014-10-23 13:38:292022-03-09 15:24:15Abonnees werven voor je nieuwsbrief: hoe het NIET moet (en hoe dan wél)
Ook interessant voor jou
11 goede voornemens voor je webteksten en website
Hoe gastvrij is jouw website?
De vloek die onze marketing om zeep helpt (en ook jij ontkomt er niet aan)
Vergeet je visie (tenzij het je vissie is)
Verwijder die slider!
Is een gebruiksvriendelijke website sááááái?
  1. Arjan Jonker (@arjan_jonker)
    Arjan Jonker (@arjan_jonker) zegt:
    23 oktober 2014 op 14:45

    RT @Krusemeijer: Je hebt zo ontzettend gelijk @arjan_jonker > Abonnees werven voor je nieuwsbrief: hoe het NIET moet (en hoe dan wél) http:…

  2. Arjan Jonker (@arjan_jonker)
    Arjan Jonker (@arjan_jonker) zegt:
    23 oktober 2014 op 15:08

    Abonnees werven voor je #nieuwsbrief: hoe het NIET moet (en hoe dan wél): http://t.co/XIspgsaLyD

  3. Kitty Kilian (@KittyKilian)
    Kitty Kilian (@KittyKilian) zegt:
    23 oktober 2014 op 16:07

    “als je mij niet 1 x, maar 5 x op dezelfde dag een ongevraagde nieuwsbrief stuurt, knapt er iets” http://t.co/LNYjKLoCdG @arjan_jonker

  4. Hans van Schip
    Hans van Schip zegt:
    24 oktober 2014 op 06:54

    En zo is het ;)

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2014 op 06:58

      Amen ;)

  5. Sandra Maandonks
    Sandra Maandonks zegt:
    24 oktober 2014 op 06:57

    Leuk artikel!

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2014 op 06:59

      Dank je, Sandra. Iets specifieks waarom je het zo leuk vindt? :)

      • Sandra Maandonks
        Sandra Maandonks zegt:
        24 oktober 2014 op 07:00

        Opzouten!!! ;)

        Nee, grapje! Ik kan me er helemaal in vinden, ik vind ook dat je inschrijvingen moet verdienen. Ik vind het super irritant om mails te krijgen waar ik me niet voor heb ingeschreven.

  6. Bert Calatz
    Bert Calatz zegt:
    24 oktober 2014 op 07:04

    Goed verhaal!

    Je schrijft dat je lijst groeide na je e-book “lokker” (zoals je het zelf schetst) maar dat hier ook relatief meer uitschrijvers tussen zaten.

    Was het zo dat mensen, om het e-book te downloaden, hun e-mail adres moesten achterlaten? En zo ja, wist men dan vooraf dat men na het downloaden van het e-book ook direct op de mailing lijst stond?

    Meestal is dit namelijk niet zo en dan valt dit toch onder de noemer spam. Immers, men is primair geïnteresseerd is je e-book en niet noodzakelijkerwijs in de nieuwsbrief. Een helaas veel gebruikte methode om een maillijst te vullen.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2014 op 07:06

      Goed punt, Bert!

      Het staat vermeld op mijn website, maar belangrijker nog: ze moeten de inschrijving bevestigen met een link die ze in hun e-mail krijgen. De zogenaamde ‘double opt-in’-methode.

      Oftewel: iedereen weet precies waar ze zich voor inschrijven. ;)

  7. Harmen Krusemeijer
    Harmen Krusemeijer zegt:
    24 oktober 2014 op 07:09

    Je hebt zo ontzettend gelijk, Arjan!

    En als dat nou ook eens bij de schuldigen wil landen dan is het dubbele winst :)

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2014 op 07:10

      Ik vermoedde al dat dit artikel wel bijval zou krijgen… ;)

  8. Ramon Dorenbos
    Ramon Dorenbos zegt:
    24 oktober 2014 op 13:07

    Arjan,

    Helemaal geweldig dit artikel.

    Ik vind het niet erg om ooit in de zoveel tijd ongevraagd een nieuwsbrief te ontvangen omdat men steeds slimmer op de hoogte is van de ontvangende partij/persoon.

    Echter, ik moet mij wel gemakkelijk kunnen uitschrijven, dus via 1 klik als het mij niet bevalt.

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      24 oktober 2014 op 13:33

      Wow, dan bij jij érg coulant, Ramon!

      Ik kan maar weinig gevallen bedenken wanneer ik een ongevraagde nieuwsbrief waardeer. Misschien alleen als ik denk ‘ik wil nu een tv kopen’ en precies op dat moment krijg ik een mooi aanbod via e-mail dat ik niet kan afslaan. Oftewel: op een moment dat mijn behoefte zó naadloos aansluit op de e-mail dat ik er gewoon niet omheen kan. Maar die kans is verwaarloosbaar…

  9. Nicolet Groen
    Nicolet Groen zegt:
    26 oktober 2014 op 14:11

    Het kan nog erger: drie keer op een dag dezelfde nieuwsbrief krijgen met bij elkaar rond de 400 emailadressen in CC, dus zichtbaar voor iedereen. Dan snap je het echt niet!

    • Arjan Jonker
      Arjan Jonker zegt:
      26 oktober 2014 op 14:12

      Ja, dat is idd doodzonde op doodzonde…

      • Nicolet Groen
        Nicolet Groen zegt:
        26 oktober 2014 op 14:13

        Dat is virtuele zelfmoord!

        • Arjan Jonker
          Arjan Jonker zegt:
          26 oktober 2014 op 14:14

          Misschien zag ie het online niet meer zitten… ;-)

Over

Al sinds 2006 specialiseer ik me in SEO-webteksten. Mijn taak? Jouw kans op klanten via internet ingrijpend te vergroten door je te helpen met je webteksten.
SEO-tekstschrijver Arjan Jonker
Simple as that.

Meer over mij >

Aanbod

  • SEO-teksten laten schrijven
  • Webtekst-coaching voor zzp’ers
  • SEO-training voor tekstschrijvers
  • Incompany-training voor mkb’ers

Contact

Waardevolle Webteksten

arjan@waardevollewebteksten.nl
06-14300096

Raadhuisplein 66
1693 EA Wervershoof

KvK: 37126252
BTW: NL002098723B85

2024 © Waardevolle Webteksten | Algemene Voorwaarden
Succesvolle website bouwen? Begin bij de basis!Zijn sales belangrijker dan eerlijkheid?
Scroll naar bovenzijde

Vind jij cookie-meldingen ook zo gruwelijk irritant? Ik kan er niets aan doen, het moet van de wet. 🙄 Accepteer ze of wijs ze af. Het maakt voor mijn site geen jota uit. Thx.

OkWeigeren

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Google Analytics Cookies

Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Andere cookies

De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:

Privacybeleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

3 gratis tips op maat voor je webteksten?

Eerst meer weten?