Emoticons en emoji als verleidingsmiddel in je webteksten

Arjan JonkerInternet Marketing, Webteksten8 Comments

Emoji, wie kent ze niet?

Emoji, wie kent ze niet?

Ik ben verslaafd aan ze: emoticons en emoji. Wat mij betreft een van de leukste taalontwikkelingen van de afgelopen decennia. Taal? Ja: deze olijke gezichtjes zijn onderdeel van onze taal. Ze worden zelfs beschouwd én onderzocht door wetenschappers als een taal op zich!

Hun populariteit is geheel te danken aan internet. Je komt ze te pas en te onpas tegen op websites, blogs, social media en berichtenapps zoals Whatsapp.

Voordat ik verder ga, zodat we weten waarover we precies praten:

Dit is een emoticon:

;-)

Dit is een emoji:

emoji-knipoog

Maar ‘mag’ je ze eigenlijk gebruiken in je webteksten?

Gebruik jij ze in je webteksten? ‘Durf’ je dat? ‘Mag’ het? Staat het wel professioneel? Word je nog wel serieus genomen als je ze gebruikt? Is het afhankelijk van de situatie of de tekstsoort? Kun je ze te vaak of juist niet vaak genoeg gebruiken?

Antwoorden op bovenstaande vragen vind je niet of nauwelijks op internet. Ja, wel over hóe we emoticons en emoji gebruiken: we blijken allemaal intuïtief ongeschreven grammaticale regels te hanteren. Maar je vindt nergens iets over het gebruik op websites. Daarom ga ik trachten de vragen te beantwoorden, en proberen een begin van een ‘emotiquette’ te formuleren.

Daarvoor is het allereerst van belang om te weten waarom we ze überhaupt gebruiken. Waarom hebben we ze nodig of vinden we het zo leuk om ze te gebruiken?

Het waarom van emoticons en emoji

Ene Scott Fahlman van Carnegie Mellon University gebruikte in 1982 misschien wel als eerste een emoticon: de “:-)”. We kunnen rustig stellen dat het vuurtje dat hij begon, inmiddels een niet te stoppen eeuwige bosbrand is geworden van epische proporties.

Scott Fahlmann, de grondlegger van de emoticon

Scott Fahlmann, de grondlegger van de emoticon

Niet gek dus, dat ook wetenschappers zich inmiddels hebben gebogen over de gezichtjes-taal. Uit hun onderzoeken blijkt dat je door emoticons en emoji te gebruiken ‘vriendelijker, populairder en zelfs gelukkiger’ wordt! Er zijn dus wetenschappelijke argumenten om ze te gebruiken!

En nee, dat geldt niet alleen voor je privé-communicatie. In het artikel ‘7 Science-Based Reasons to Use Emoticons in Your Writing‘ staat dit over zakelijk gebruik van emoticons en emoji:

“researchers discovered that the smiley faces […] made the recipient like the sender more and feel that the sender liked them more. Even in the work oriented mail, the sender’s credibility wasn’t affected by the emoticons—even when they used 4!

Hetzelfde geldt voor je zakelijke website. Emoticons gebruiken lijkt misschien onprofessioneel, je bent bang dat je bezoeker je minder serieus neemt, maar in werkelijkheid stimuleer je hen op een positieve manier. Want:

“Scientists have discovered that when we look at a smiley face online, the same very specific parts of the brain are activated as when we look at a real human face.

En dat heeft een duidelijk effect op hoe je bezoeker jou ziet, en of hij jouw boodschap onthoudt:

“Want to look smarter and more approachable online? Emoticons could be the answer.

In a study that had participants chat online with “health experts” and “film experts” who either used or avoided emoticons, the participants rated the experts in both topics friendlier and more competent when they communicated with emoticons.

This study also noted an awesome side benefit to emoticons: It might help you remember what you’ve read more easily!”

(Bron voor alle bovenstaande quotes: https://blog.bufferapp.com/7-reasons-use-emoticons-writing-social-media-according-science)

Samenvattend:

 • Lezers vinden je leuker, slimmer en toegankelijker wanneer je emoticons en emoji gebruikt
 • Je (boodschap) wordt beter onthouden
 • Je (professionele) geloofwaardigheid komt niet in het geding

Emoticons en emoji blijken zo een uitstekend beïnvloedingsmiddel om je websitebezoekers voor je te winnen!

Heb je de tekentjes en gezichtjes tot nu toe bewust vermeden in al je zakelijke communicatie? Niet doen, dus!

Emoticons en emoji in je webteksten

Alle reden om emoticons en emoji te gebruiken, óók in je webteksten. Maar het is wel handig om er wat richtlijnen bij te hebben. Om je houvast te geven heb ik er 5 geformuleerd. Het is onontgonnen gebied, dus ik heb jullie ook nodig: welke vragen laat ik onbeantwoord, en zijn jullie het wel eens met mijn richtlijnen?

5 richtlijnen voor het gebruik van emoji en emoticons in je webteksten

1. Gebruik emoticons rond belangrijke informatie

Een voordeel of argument dat gevolgd wordt door een emoticon, wordt beter onthouden. Natuurlijk ga je ze niet na élk voordeel gebruiken (zie richtlijn 3), dus bepaal waarmee jij je het meest onderscheidt en kijk of je dat argument extra kunt ondersteunen door de juiste emoticon. En zo komen we op richtlijn 2:

2. Gebruik de juiste emoticon in de juiste situatie

Waarschijnlijk is dit ook grotendeels intuïtief: we weten wel wanneer we een knipoog moeten geven, wanneer we een sip gezichtje moeten gebruiken, en wanneer een blij gezichtje. Maar toch: ontkracht je serieuze argumenten niet met een ongepaste emoticon. Dus niet: “Vandaag besteld, morgen in huis! ;-)” ‘Maar niet heus!’, zegt dat knipoogje.

3. Overdaad schaadt

Net als alles, verliezen emoticons en emoji hun kracht wanneer je ze óveral, na íedere zin of alinea plaatst. Juist spaarzaam gebruik kan een zakelijke tekst niet alleen opfleuren, maar vooral laten oplichten op de juiste plekken (zie richtlijn 1). Je geeft kleuraccenten aan je webteksten door de juiste emoticons op de juiste momenten te gebruiken.

4. Gebruik je intuïtie

Wanneer we met iemand praten, gebruiken we constant ons gezicht om de juiste emotie uit te drukken bij wat we op dat moment zeggen. Dat voelen we intuïtief aan, zonder moeite. Een veelgehoorde tip voor je webteksten is dat je ze moet schrijven alsof je met iemand in dialoog bent. Zo schrijf je spreektaliger en wordt je tekst beter onthouden. Wanneer je zo schrijft, ‘hoor’ je automatisch waar je een zin extra kracht kunt bijzetten door een emoticon te gebruiken. Probeer het maar eens! :-)

5. Stem je schrijfstijl af op emoticons en emoji

Een emoticon kan een droge, zakelijke tekst opleuken. Toch staat het dan ook raar: je begaat dan eigenlijk een stijlbreuk. De lezer verwacht geen joligheid als je tekst superzakelijk is. Gelukkig: bewezen is dat wanneer je losser schrijft, in spreektaal, je teksten beter gelezen én onthouden worden. Wanneer je de intentie hebt met emoticons te gaan werken, ga je waarschijnlijk automatisch ook informeler schrijven! 2 vliegen in 1 klap.

Dus, wil je een beter zakelijk imago?

Ga voor emoticons en emoji in je webteksten! :-)

Ik hoop dat bovenstaande richtlijnen helpen. Heb jij een vraag die hierboven níet beantwoord is? Heb jij een aanvulling op mijn richtlijnen? Ik hoor het graag in een reactie hieronder!

8 Comments on “Emoticons en emoji als verleidingsmiddel in je webteksten”

  1. Zoals ik al schrijf: het moet ook passen! Past het nu niet in de stijl van de website en de teksten, doe het dan vooral (nog even) niet. Maar dat ze werken, da’s bewezen! :)

 1. Ik gebruik emoticons altijd als ik verwarring wil vermijden. Mijn ironie wordt weleens opgevat als ernst. In mijn commentaar op social media gebruik ik het trouwens veel meer dan in blogposts. Daar alleen bij hoge uitzondering.

  Handleidingen lijken me een tikkie overbodig. En hier doe je iets wat nou juist niet moet, volgens mij:

  Je citeert conclusies: ‘Lezers vinden je leuker, slimmer en toegankelijker wanneer je emoticons en emoji gebruikt’ – ‘Een boodschap gevolgd door een emoticon wordt beter onthouden’ – en dan verbind je er een advies aan: gebruik ze DUS in je blog en wie weet wel op je verkooppagina’s enz.

  Dat lijkt me de omgekeerde wereld. Emoticons zijn bedoeld om de afwezigheid van mimiek te ondervangen. Niet om een boodschap beter te laten beklijven. Het kan wel zijn dat mensen iemand aardiger vinden online omdat hij de moeite neemt zijn emoties te tonen met ;-) – en dus dat de boodschap beter aankomt – maar het draait allemaal om context. Op een verkooppagina of in een blog gebruik je ze dan meteen als handelstruc en daar prikken mensen feilloos doorheen.

  De logica klopt niet, en de intentie ook niet. Vinnik dan.

  Overigens zou ik dat hele rapport moeten nalezen om te kijken of ik alles goed interpreteer en of jij het goed interpreteert – daar ben ik te lui voor. Deze dingen snappen we intuïtief al.

  1. Ik geef toe dat mijn theorie niet onderbouwd is met resultaten uit experimenten. Maar het artikel waarnaar ik verwijs is gebaseerd op gedegen onderzoek. Voor mij voldoende bewijskracht, voor nu.

   Als bewezen is dat mensen iets beter onthouden dankzij een emoticon, waarom zou je ze dan níet gebruiken – zelfs op een verkooppagina – om dat te bewerkstelligen. Mits het past, uiteraard, want in die zin ben ik het volledig met je eens:

   In mijn artikel komt het misschien niet goed uit de verf, maar ik bedoel ook zeker niet dat je ze als ‘truc’ moet gebruiken, dan wel geforceerd moet inpassen.

   En ja, je hebt gelijk: we gebruiken ze intuïtief, dus de richtlijnen zijn wellicht overbodig. Wat ik vooral wil zeggen met mijn artikel is dat je niet bang moet zijn om ze te gebruiken, omdat je website ‘zakelijk’ zou moeten zijn. Dat had ik misschien meer centraal moeten stellen.

  1. Dank je, Klaas!

   Maar pas wel op, hoor: niet iedereen kan ze waarderen. Laatst nog een klus misgelopen omdat ze me niet professioneel vonden vanwege een emoticon teveel. Maar goed, dan denk ik maar: blijkbaar passen we niet bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *